Borvilág webáruház

Ön elmúlt 18 éves?

Milyen borok kerüljenek az ünnepi asztalra?

Milyen borok kerüljenek az ünnepi asztalra?

Magában egy karácsonyi vacsora nem elég. Fontos, hogy olyan italok kerüljenek a fogások mellé, melyek egyrészről önmagukban is megállják a helyüket (mind minőségben, mind fajtába) másrészről szuperül kiegészítsék az ételt, és kihozzák egymásból a legjobbat.

Tovább

Szüret

Szüret

A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évnyi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő. A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátorosünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Sok helyen a szüret idején még a törvénykezés is szünetelt.

Tovább

Utazik a bor

Utazik a bor

A borok érkezzenek akár külföldről, akár vidéki pincészetből, nagyobb utat tesznek meg. Online rendelések során pedig nagyon aktuális a kérdés: kell e pihentetni szállítás után? A hiedelem úgy tartja, hogy egy-egy bort szállítás után érdemes nyugalomba helyezni legalább egy napig.

Tovább

A bor hőfoka

A bor hőfoka

A fogyasztási hőmérséklethez kapcsolódó előírások szigorúak, de nincsenek kőbe vésve. Adódhatnak eltérések szőlőfajtán és stíluson belül is, ezért érdemes kipróbálni más-más hőmérséklethatárt kedvelt italunknál. Azonban fontos megjegyezni, hogy néhány alapszabálytól sose térjünk el, ha nem akarjuk tönkre tenni a borfogyasztás élményét!

Tovább

A cabernet franc

A cabernet franc

A világ egyik legelterjedtebb szőlőfajtája, a bordeaux-i házasítások alapja, Magyarország déli részein viszont szívesen palackozzák fajtaborként. Kevés szőlőfajta dicsekedhet olyan vitathatatlanul tiszta pedigrével, mint a cabernet franc.

Tovább

A Budai Zöld

A Budai Zöld

A budai zöld őshonos magyar szőlőfajta – ezzel a névvel nehezen lehetne más, bár ha jól belegondolunk, az olaszrizling se nagyon olasz… A budai zöld viszont tényleg a miénk, nevét a nyári időszakban csodásan zöldellő budai szőlőkről kapta, mert bizony volt idő, amikor a főváros dombosabb oldalán szőlősorok között nyargalt a tavaszi szél.

Tovább

Hódít a rozé

Hódít a rozé

Pink, rózsaszín, fáradt piros, hagymahéj vagy fakó ciklámen, mindenki másként fogalmazza meg, milyen is a színe. A lényeg az, hogy nem vörös, nem is fehér, mégis jó inni.

Tovább

Mennyit illik a pohárba tölteni?

Mennyit illik a pohárba tölteni?

Tudtad-e, hogy egy üvegben mintegy öt pohárra elegendő bor található? Mégis mennyivel kevesebbnek tűnik, nem? Nos, a dolog nyitja csupán annyi, hogy tudni kell, melyik borból mennyit illik a pohárba tölteni.

Tovább

Meddig iható a bor?

Meddig iható a bor?

Te is biztos tűnődtél már el azon, a hűtőben talált bontott, vagy épp a polcon álló bor előtt, vajon fogyasztható-e még? Noha egyes dolgok az idő előrehaladtával javulnak, ez nem feltétlenül vonatkozik egy nyitott üveg borra. Az ételek és italok nem tartanak örökké, s ez sajnos igaz a borra is.

Tovább

Idén először nem lesz Jégbor

Idén először nem lesz Jégbor

A jégbor a természetes édes borok egy fajtája, amely nevét arról kapta, hogy az elkészítéséhez szükséges mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és emiatt a fagyott szőlőből préselt bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú lesz.

Tovább