Borvilág webáruház

Ön elmúlt 18 éves?

Idén először nem lesz Jégbor

Idén először nem lesz Jégbor

A jégbor a természetes édes borok egy fajtája, amely nevét arról kapta, hogy az elkészítéséhez szükséges mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és emiatt a fagyott szőlőből préselt bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú lesz.

A borkészítés történelmében először esik meg, hogy Németországban a híres borászatok nem készítenek Jégbort. Az enyhe tél miatt az ország egyetlen borászati régiójában sem csökkent a hőmérséklet a kellő -7 Celsius-fokig.

„Az intézet szerint az egymást követő meleg telek miatt a jégbortermelés a közelmúltban csökkent,
​2017-ben csak hét borászat, 2013-ban pedig csak öt volt képes jégborkészítésre” 
 – írja az MTI a Német Borintézetre hivatkozva.

A XIX. században még hidegebbek voltak a telek, feltételezés szerint az utóbbi szüret volt az első 1830 és a német bortermelés óta, amikor nem készül jégbor.

Az egyre melegebb telek miatt az elkövetkezendő években a jégborok Németország térségéből drága ritkasággá válnak.