Cabernet Sauvignon – A vörösborok világsztárja

 

A Cabernet Sauvignon a vörösborok megkerülhetetlen klasszikusa, az a szőlőfajta, amely Bordeaux történelmi birtokaitól a kaliforniai csúcspincészetekig mindenhol jelen van. A 17. században a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc spontán kereszteződéséből született meg, genetikai különlegessége pedig már önmagában magyarázatot ad karakterének sokszínűségére: a fűszeres-földes és gyümölcsös jegyek természetes összhangban jelennek meg benne.

 

A szőlő kisméretű, vastag héjú bogyókat terem, magas tannin- és antociántartalommal ezek adják a Cabernet Sauvignon mély színét, robusztus szerkezetét és kiváló érlelési potenciálját. A bor általában száraz, teljes testű, markáns, mégis elegáns, sokszor hosszú évtizedeken át fejlődik a palackban.

 

Aromatikában sötét bogyós gyümölcsök – feketeribizli, áfonya, szeder – dominálnak, amelyeket cédrus, dohány, grafit, néha zöldpaprika és vanília egészít ki. A tölgyfahordós érlelés különösen jól áll neki: a francia tölgy elegáns, fűszeres karaktert, míg az amerikai édesebb, vaníliás, kókuszos jegyeket hoz a borba.

 

                                                                

 

 

A fajta stílusa jelentősen függ a termőhelytől:

 

  • Bordeaux (Franciaország): klasszikus, strukturált, gyakran házasított (Merlot, Cabernet Franc).
  • Napa Valley (USA): intenzíven gyümölcsös, gazdag és selymes.
  • Chile (Maipo, Colchagua): érett, fűszeres, kiváló ár-érték arányú borok.
  • Ausztrália (Coonawarra, Margaret River): gyógynövényes, eukaliptuszos karakter.
  • Toszkána (Olaszország): a Supertoszkán borok alapfajtája, eleganciával és komplexitással.

 

Gasztronómiai párosításban a Cabernet Sauvignon igazi „húskedvelő”, tökéletes steakhez, bárányhoz, vadételekhez, BBQ-hoz. A magas tannintartalom remekül kiegyensúlyozza a zsírosabb húsokat. Vegetáriánus párosításként gazdag, umamiban bővelkedő ételek, mint a gombás rizottó, grillezett padlizsán vagy érlelt sajtok, emelik ki legjobban a bor erejét.

És ha valami hasonlót keresünk? Próbáljuk ki a Carménère-t (több savval), a Nero d’Avolát (mély gyümölcsösség), vagy egy magaslati Merlot-t, amely szerkezetében közelít a Cabernet-hez, de lágyabb élményt nyújt.

 


          

 

 

Ajánlott tételek a stílus minden árnyalatából:

 


A Cabernet Sauvignon a vörösborok alfája és omegája, egy fajta, amely mindig tartást, mélységet és egyediségét hozza a pohárba. Akár klasszikus Bordeaux-i házasításként, akár egy újvilági csúcsbor formájában, ez a szőlő mindig tud valami újat mondani.

 

 

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés