Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

Te is biztos tűnődtél már el azon, a hűtőben talált bontott, vagy épp a polcon álló bor előtt, vajon fogyasztható-e még? Noha egyes dolgok az idő előrehaladtával javulnak, ez nem feltétlenül vonatkozik egy nyitott üveg borra. Az ételek és italok nem tartanak örökké, s ez sajnos igaz a borra is.

Mégis, meddig iható?

Bár az érintetlen bor hosszabb szavatossági idővel bír, mint a nyitott, az is megromolhat.

A bontatlan bor fogyasztható a lejárati időn túl, ha illatában, színében- és ízében nem tapasztalunk szokatlant. Az eltarthatóság típustól és tárolástól függ.

Fehérborok esetében ez a lejárati időn túl 1-2, vörösboroknál 2-3 év.  Az oxigén egy idő után kedvezőtlenül módosítja a vörösbor összetevőit, ezért fontos a tannin. Mivel a csersavmolekulák megkötik az oxigént, a magasabb tannintartalmú vörösborok alkalmasabbak a hosszabb tárolásra, ez 5-6 év, prémium kategóriában pedig 8-12 évet jelent. Továbbiakban csak emlékként érdemes megtartani.

A bort hűvös, sötét helyen kell tartani, a palackot az oldalára helyezve, ezzel is megakadályozva a parafa kiszáradását.

Meddig maradhat nyitva a bor, és miért romlik meg?

A nyitott borok tárolhatósága fajtától függően változik. Általában véve, a világos borok sokkal gyorsabban mennek tönkre, mint a sötétebb fajták.

A bor kinyitása után oxigén, hő, fény, élesztőgombáknak és baktériumoknak van kitéve, amelyek mindegyike kémiai reakciókat válthat ki, melyek megváltoztatják a bor minőségét. A bor alacsonyabb hőmérsékleten történő tárolása lelassítja ezeket a kémiai reakciókat, és hosszabb ideig megőrzi frissességét.

Borfajták és azok becsült fogyaszthatósági ideje felbontást követően:

  • Habzóbor: 1–2 nap
  • Rozé: 4–5 nap
  • Fehérbor: 3–5 nap
  • Vörösbor: 3–6 nap
  • Desszertbor: 3–7 nap
  • Portói: 1–3 hét

A nyitott bor tárolásának legjobb módja, ha hűtőszekrénybe helyezzük - amennyire lehet- légmentesen lezárva.

Romlásra utaló jelek

A lejárati dátum mellett vannak más jelek is, amik utalhatnak arra, hogy a bor – akár nyitott, akár zárt a palack - tönkre ment.

Az ellenőrzés első lépése: a bor színe.
Amikor a sötét színű borok, mint például a lila és vörös, barnás színűvé válnak, valamint az aranysárga vagy átlátszatlan színűre váltó világos borokat nem szabad meginni.

A színváltozás általában azt jelenti, hogy a bor túl sok oxigénnel érintkezett. Nem várt erjedés is előfordulhat, amely apró buborékokat hozhat létre a borban.

Illata azonnal jelzi, hogy megromlott-e.

A bornak, amit túl sokáig hagytak nyitva, savanyú, ecetes illata lesz.

Kóstolás.

A kóstolás szintén jó módszere annak, hogy borunk iható-e. Kis mennyiségben történő kóstolása nem okoz problémát. A romlott bornak savanyú íze lesz.

A parafa ellenőrzése.

A dugó szélein látható borszivárgás vagy a borosüveg száján kidülledő parafa jele lehet annak, hogy a bort hőhatás érte, mely illatát és ízét is befolyásolhatja.

Ezért, ha romlott a bor - függetlenül attól, hogy kinyitották-e - a legjobb gyakorlat az, ha nem fogyasztjuk el.

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés