Te is biztos tűnődtél már el azon, a hűtőben talált bontott, vagy épp a polcon álló bor előtt, vajon fogyasztható-e még? Noha egyes dolgok az idő előrehaladtával javulnak, ez nem feltétlenül vonatkozik egy nyitott üveg borra. Az ételek és italok nem tartanak örökké, s ez sajnos igaz a borra is.
Mégis, meddig iható?
Bár az érintetlen bor hosszabb szavatossági idővel bír, mint a nyitott, az is megromolhat.
A bontatlan bor fogyasztható a lejárati időn túl, ha illatában, színében- és ízében nem tapasztalunk szokatlant. Az eltarthatóság típustól és tárolástól függ.
Fehérborok esetében ez a lejárati időn túl 1-2, vörösboroknál 2-3 év. Az oxigén egy idő után kedvezőtlenül módosítja a vörösbor összetevőit, ezért fontos a tannin. Mivel a csersavmolekulák megkötik az oxigént, a magasabb tannintartalmú vörösborok alkalmasabbak a hosszabb tárolásra, ez 5-6 év, prémium kategóriában pedig 8-12 évet jelent. Továbbiakban csak emlékként érdemes megtartani.
A bort hűvös, sötét helyen kell tartani, a palackot az oldalára helyezve, ezzel is megakadályozva a parafa kiszáradását.
Meddig maradhat nyitva a bor, és miért romlik meg?
A nyitott borok tárolhatósága fajtától függően változik. Általában véve, a világos borok sokkal gyorsabban mennek tönkre, mint a sötétebb fajták.
A bor kinyitása után oxigén, hő, fény, élesztőgombáknak és baktériumoknak van kitéve, amelyek mindegyike kémiai reakciókat válthat ki, melyek megváltoztatják a bor minőségét. A bor alacsonyabb hőmérsékleten történő tárolása lelassítja ezeket a kémiai reakciókat, és hosszabb ideig megőrzi frissességét.
Borfajták és azok becsült fogyaszthatósági ideje felbontást követően:
- Habzóbor: 1–2 nap
- Rozé: 4–5 nap
- Fehérbor: 3–5 nap
- Vörösbor: 3–6 nap
- Desszertbor: 3–7 nap
- Portói: 1–3 hét
A nyitott bor tárolásának legjobb módja, ha hűtőszekrénybe helyezzük - amennyire lehet- légmentesen lezárva.
Romlásra utaló jelek
A lejárati dátum mellett vannak más jelek is, amik utalhatnak arra, hogy a bor – akár nyitott, akár zárt a palack - tönkre ment.
Az ellenőrzés első lépése: a bor színe.
Amikor a sötét színű borok, mint például a lila és vörös, barnás színűvé válnak, valamint az aranysárga vagy átlátszatlan színűre váltó világos borokat nem szabad meginni.
A színváltozás általában azt jelenti, hogy a bor túl sok oxigénnel érintkezett. Nem várt erjedés is előfordulhat, amely apró buborékokat hozhat létre a borban.
Illata azonnal jelzi, hogy megromlott-e.
A bornak, amit túl sokáig hagytak nyitva, savanyú, ecetes illata lesz.
Kóstolás.
A kóstolás szintén jó módszere annak, hogy borunk iható-e. Kis mennyiségben történő kóstolása nem okoz problémát. A romlott bornak savanyú íze lesz.
A parafa ellenőrzése.
A dugó szélein látható borszivárgás vagy a borosüveg száján kidülledő parafa jele lehet annak, hogy a bort hőhatás érte, mely illatát és ízét is befolyásolhatja.
Ezért, ha romlott a bor - függetlenül attól, hogy kinyitották-e - a legjobb gyakorlat az, ha nem fogyasztjuk el.