Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

A budai zöld őshonos magyar szőlőfajta – ezzel a névvel nehezen lehetne más, bár ha jól belegondolunk, az olaszrizling se nagyon olasz… A budai zöld viszont tényleg a miénk, nevét a nyári időszakban csodásan zöldellő budai szőlőkről kapta, mert bizony volt idő, amikor a főváros dombosabb oldalán szőlősorok között nyargalt a tavaszi szél.

Badacsony, a budai zöld hazája

A fajta a filoxéravész után a Badacsonyi borvidéken jelent meg újra, de borát nem becsülték sokra, ennél fontosabb feladatot szántak a szőlőnek. A Badacsonyi borvidék büszkesége, a kéknyelű beporzásához tartották, annak ugyanis csak nőivarú virágai vannak, és ha nem telepítettek volna a gazdák minden kéknyelű sor mellé egy budai zöldet, aligha remélhettek volna termést. Teltek az évek, a budai zöld tette a dolgát, de borával kizárólag házasításokban találkoztunk. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy meg kellene talán nézni, mire is képes önállóan ez a mellőzött fajta.

A budai zöld illat-és ízjegyei

A budai zöldből viszonylag kevesen készítenek fajtabort, de akárkiét is kóstoljuk, abban biztosak lehetünk, hogy az átlagosnál élénkebb, lendületesebb savtartalom, és intenzív ásványosság jellemzi, ez ugyanis mindegyikre igaz. A fiatalabb boroknál az őszibarackos, citrusos, zöldalmás gyümölcsösség ad a mineralitásnak szép ellenpontot, az idősebbeknél a teltebb kortyban inkább a mézes, propoliszos, jelleg dominál – a kötelezően hozzátartozó ásványosság mellett.

Miért szeretjük a budai zöldet?

Nem szeretjük feltétlenül, és nem szereti mindenki. A budai zölddel barátkozni kell, ízét, savait élvezni leginkább az értő borfogyasztók fogják, de a nyitott kezdők is próbálkozhatnak. Hízelgést senki ne várjon tőle, határozott, stabil karakter, megingathatatlan. Aki viszont szereti a kéknyelűt, ki ne hagyja!

Hogyan kínáljuk?

Fehérboros pohárban, 8-10 fokon - nyáron akár fröccsként is. A gondosan elkészített, komolyabb beltartalmú budai zöld borok jól érlelhetőek, ha egy korosabb tétellel találkozunk, töltsük nagyobb kelyhű pohárba, és ne sajnáljuk tőle az időt

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés