A világ egyik legelterjedtebb szőlőfajtája, a bordeaux-i házasítások alapja, Magyarország déli részein viszont szívesen palackozzák fajtaborként. Kevés szőlőfajta dicsekedhet olyan vitathatatlanul tiszta pedigrével, mint a cabernet franc.

 

Eredetét senki sem kérdőjelezi meg, de fölösleges is lenne, hiszen már az 1600-as évek Franciaországában is ismerték és kedvelték. Egyes feltételezések szerint Bretagne-ból származik, ezért tűri jól a hűvösebb klímát.

A cabernet franc története

A cabernet franc legnagyobb termőterülete Franciaországban, azon belül is Bordeaux-ban és a Loire völgyében található. Bordeaux-ban legtöbbször a cabernet sauvignonnal vegyes ültetvényen terem, és többnyire házasításokban jelenik meg. Fajtabort inkább a Loire völgyében élő borászok készítenek belőle. Franciaországon kívül népszerű még Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Magyarországon is. Az Újvilág még kevésbé fedezte fel, de azért már Dél-Afrikában, Chilében és Kaliforniában is megtaláljuk a fajtát.

A cabernet franc hazánkban

A magyar borászok szeretnek vele dolgozni, mert hűvösebb évjáratokban is megbízhatóan terem. Villányban kiemelt figyelem övezi a fajtát, mert úgy vélik, hogy szakszerű gondozás mellett kiválóan megmutatja a termőhely értékeit. Ezért is alkották meg a „Villányi franc” márkanevű, szuper prémium minőségű cabernet franc-t, hogy vele tudásuk legjavát zárják palackba.

A cabernet franc illat-és ízjegyei

Élénk, savakban gazdag, piros bogyós gyümölcsösséget, málnás, cseresznyés, szilvás világot idéző vörösbor. A hordós érlelés hatására tovább nemesedik, a vaníliás, dohányfüstös aromák kifejezetten jól állnak a bornak, kiegészítik, kiteljesítik az amúgy is szerethető illatokat és ízeket.

Hogyan kínáljuk?

Bordeaux-i pohárban, 14-18 fokon. Minél idősebb, annál magasabb lehet a hőfok, de ha magas az alkoholtartalma, jobb, ha kicsit hűvösebb. Fogyasztás előtt 1-2 órával érdemes kinyitni a palackot, de általában a dekantálást is meghálálja.