A világ egyik legelterjedtebb szőlőfajtája, a bordeaux-i házasítások alapja, Magyarország déli részein viszont szívesen palackozzák fajtaborként. Kevés szőlőfajta dicsekedhet olyan vitathatatlanul tiszta pedigrével, mint a cabernet franc.

 

Eredetét senki sem kérdőjelezi meg, de fölösleges is lenne, hiszen már az 1600-as évek Franciaországában is ismerték és kedvelték. Egyes feltételezések szerint Bretagne-ból származik, ezért tűri jól a hűvösebb klímát.

A cabernet franc története

A cabernet franc legnagyobb termőterülete Franciaországban, azon belül is Bordeaux-ban és a Loire völgyében található. Bordeaux-ban legtöbbször a cabernet sauvignonnal vegyes ültetvényen terem, és többnyire házasításokban jelenik meg. Fajtabort inkább a Loire völgyében élő borászok készítenek belőle. Franciaországon kívül népszerű még Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Magyarországon is. Az Újvilág még kevésbé fedezte fel, de azért már Dél-Afrikában, Chilében és Kaliforniában is megtaláljuk a fajtát.

A cabernet franc hazánkban

A magyar borászok szeretnek vele dolgozni, mert hűvösebb évjáratokban is megbízhatóan terem. Villányban kiemelt figyelem övezi a fajtát, mert úgy vélik, hogy szakszerű gondozás mellett kiválóan megmutatja a termőhely értékeit. Ezért is alkották meg a „Villányi franc” márkanevű, szuper prémium minőségű cabernet franc-t, hogy vele tudásuk legjavát zárják palackba.

A cabernet franc illat-és ízjegyei

Élénk, savakban gazdag, piros bogyós gyümölcsösséget, málnás, cseresznyés, szilvás világot idéző vörösbor. A hordós érlelés hatására tovább nemesedik, a vaníliás, dohányfüstös aromák kifejezetten jól állnak a bornak, kiegészítik, kiteljesítik az amúgy is szerethető illatokat és ízeket.

Hogyan kínáljuk?

Bordeaux-i pohárban, 14-18 fokon. Minél idősebb, annál magasabb lehet a hőfok, de ha magas az alkoholtartalma, jobb, ha kicsit hűvösebb. Fogyasztás előtt 1-2 órával érdemes kinyitni a palackot, de általában a dekantálást is meghálálja.

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés