Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

A fogyasztási hőmérséklethez kapcsolódó előírások szigorúak, de nincsenek kőbe vésve. Adódhatnak eltérések szőlőfajtán és stíluson belül is, ezért érdemes kipróbálni más-más hőmérséklethatárt kedvelt italunknál. Azonban fontos megjegyezni, hogy néhány alapszabálytól sose térjünk el, ha nem akarjuk tönkre tenni a borfogyasztás élményét!

 

Milyen az optimális hőmérséklet?

Néha még a legnevesebb vendéglátóhelyeknek sem sikerül elérni, hogy az italok az optimális hőmérsékleten legyenek szervírozva. Megeshet, hogy nekünk sincs lehetőségünk folyamatosan figyelni a bor megfelelő hőmérsékletét, ehhez nagy segítség lehet egy borhőmérő.
A túl alacsony vagy túl magas hőmérséklettel visszafordíthatatlan károkat okozhatunk a borban. A vörösbor túl hidegen fogyasztva nyers ízt hagy maga után a szájban, élvezeti értéke csökken. A gyors felmelegítéstől óva intünk mindenkit, a legkíméletesebb mód: a boros pohár kelyhét tenyerünkön pihentetve kezünk melegével langyosítsuk.
A fehérborok túl magas hőmérsékleten fogyasztva elvesztik frissességüket, túl hidegen pedig az aromákat zárjuk be, így elrejtve orrunk és ízlelőbimbóink elől az élvezetet.

 

Fogyasztása szobahőmérsékleten javasolt

Mi számít szobahőmérsékletnek? Éghajlatonként és kultúrán belül is elég nagy eltérések lehetnek az értékek között. Nehéz meghatározni lakáson belül is, mivel sok tényező befolyásolja a helyiség hőmérsékletét. Vörösboroknál – elsősorban – ez a hőmérséklet 16-18 Celsius fokot jelent.

 

Zónák

Lássuk tehát azokat a zónákat, melyeket, ha betartasz az élmény garantált:

  • Édes borok (jégbor, tokaji aszú): 6-8 °C
  • Rosék: 8-10 °C
  • Könnyed fehérborok (Irsai Olivér, Sauvignon blanc): 7-10 °C
  • Testesebb, érlelt fehérborok (pl. dűlőszelektált furmint): 10-13 °C
  • Könnyű vörösborok (portugieser): 13 °C
  • Testes vörösborok (Syrah, Villányi Franc): 15-18 °C
  • Pezsgők és habzóborok: 6-10 °C
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés