Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évnyi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő.  A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátorosünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Sok helyen a szüret idején még a törvénykezés is szünetelt.

 

 

Szőlőfeldolgozás

A szüret akkor kezdődik, mikor a szőlő eléri a termőhelyre és szőlőfajtára jellemző cukor-sav arányt. Az északi termőhelyeken (kevesebb napfény, alacsonyabb hőmérséklet) a szőlőben alacsonyabb a cukorképződés, magasabb a savtartalomAz itt termett borok illatban, zamatban gazdagok, határozott savakkal rendelkeznek. Alkoholtartalmuk viszonylag alacsony, vékony jellegűek. A déli termőhelyeken (sok napfény, magasabb hőmérséklet) magas cukortartalommal érik be a szőlő. Az itt termett borok tüzesek, magas alkoholtartalmúak, de lágyak, mert kevés a savtartalmuk.

Szőlőszedés

Rokonok és barátok segítik a munkát, ahol általában a nők és a gyerekek szedik le a tőkéről a szőlőt. A férfiak a hátukon lévő puttonyokban gyűjtik a leszedett szőlőt és hordják a szekéren lévő nagyobb tárolóedénybe vagy kádakba. Ezután szállítják a pincékhez, présházakhoz további feldolgozásra.

Préselés

A leszüretelt szőlőt nehezékkel ellátott sajtókban préselik ki, de sok helyen a lábbal való taposás is szokás. A sajtolás vagy taposás után visszamaradó szilárd szőlőfürt részekből, a törkölyből pálinkát főznek vagy törkölybort (lőrét) készítenek.

Erjesztés

Az erjedés természetes módon a szőlőbogyók felületén található élesztőgombák hatására indul be a mustban. Erjedéskor a szőlő cukortartalmából alkohol és szén-dioxid gáz képződik. Az erjedő must a fölszabaduló nagy mennyiségű szén-dioxid miatt erősen habzik. A bor minősége szempontjából az erjedés optimális hőmérséklete 22-26 C. Melegebb hőmérsékletnél az élesztőtevékenység lelassulhat, tejsav baktériumok szaporodhatnak el az erjedő mustban. Erre megoldás lehet, hogy hideg vizet csorgatnak a tartályokra, hogy így hűtsék le a mustot.

Érlelés

A természeti adottságokat emberi beavatkozással lehet befolyásolni. Kétfajta borászati technológiát alkalmaznak:az északi borokat ún. reduktív eljárással, míg a déli borokat oxidatív eljárással kezelik.

  • Reduktív: a borokat rozsdamentes acéltartályokban tárolják, ahol a tárolási idő rövid - a szüret után 3-6 hónap múlva már palackokba töltik a borokat.
  • Oxidatív: fahordóban tárolják, mert a fa szövetein keresztül a bor folyamatosan levegőhöz tud jutni, ami az oxidációt segíti elő. A bor érlelése a fahordókban akár 1-3 évig is eltarthat.

Borpalackozás

A borokat csak megfelelő fejlődési fokon, palackéretten töltik a palackokba. A palackos borokat általában fekve tárolják, hogy a dugó ki ne száradjon. A rossz minőségű dugók levegőt engedhetnek át, ami a bor minőségi romlásához vezethet, úgy mint törés, elvénülés vagy utóerjedés.

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés