A legtöbb ember fejében még a mai napig összemosódik a két kifejezés: a champagne, illetve a pezsgő. A champagne és a pezsgő a köznyelvben sokszor egymás szinonimájaként szerepel, pedig valójában csak azokat a pezsgőket illeti meg a champagne elnevezés melyek Franciaország Champagne régiójából származnak. Ezek az italok csakis pinot noir, pinot meunier vagy chardonnay fajtából készülhetnek, tisztán (blanc de noirs vagy blanc de blanc), vagy keverve.
A champagne egy speciális eljárással, a méthode champenoise-zal készül.

 

 Az első champagne-t Dom Pierre Pérignon (bencés szerzetes) készítette Champagne-ban. A parafadugó használatával kezdődött, amivel az új, még ki nem erjedt borokat zárta le, minek köszönhetően az erjedéskor keletkező szén-dioxid benne maradt a borban, ezért pezsgő, azaz champagne lett belőle. Nagyban gyártani is Franciaországban kezdték, majd szép lassan terjedt el Európában.

 

Hazánkban a Franciaországból hazatérő Törley József honosította meg a technológiát, mikor is Budafokon champagne eljárást alkalmazva elkezdett pezsgőt gyártani. A pezsgőgyártásra legalkalmasabb borok könnyűek, alacsony savtartalommal rendelkezők, és fajtajelleg mentesek.

Vagyis csak azokat a pezsgőket nevezhetjük champagne-nak, amely Champagne-ban készült. Ennyire egyszerű!

 

*forrás: magyarkonyhaonline.hu és foodyny.hu

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés