Borvilág webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

A Champagne-okat a francia Champagne régióban állítják elő, melynek központja Reims városa.
1693-ban Dom Pérignon nevéhez fűződik az első habzó champagne.

A pezsgőkészítés folyamata:
1) Szüretelés : chardonnay, pinot noir (pino noá) és pinot meunier (mönié) szőlőkből
2) Préselés és leszűrés, melyből szőlőlé lesz
3) Erjesztés : a szőlő levét acél tartályokba teszik, álesztőgombát adnak hozzá, emi kb 10 nap alatt a szőlő levében található cukrot alkohollá alakítja. Itt szén-dioxid keletkezik, amit a tartály tetején lévő szelepeken kiengednek.

Vintage pezsgők esetén tölgyfahordókba teszik a szőlő levét, majd szulfát korongot gyújtanak, belehelyezik a hordóba ezután dugóval lezárják. A hordó belsejében a láng elalszik, a füst végig terjed a hordó belsejében és elpusztítja a baktériumokat.

4) Párosítás, avagy az alapborok házasítása : a pezsgőmesterek és borászok összepárosítják a különböző szőlőkből készült borokat.
5) Második erjesztés - ezt már palackban végzik. Hozzáadják a tirázs likőrt (bor, cukor és válogatott élesztő egyvelege) ez beindítja az erjedést a borban. Miközben az élesztő elfogyasztja a cukrot, gáz és szén-dioxid képződik, ezáltal megszületnek a buborékok és a champagne sajátos ízjegyei, aromái - a palackban a nyomás így kb 6 bar-ra emelkedik. Ennek a második erjesztésnek van egy nem kívánt mellékterméke is, az elhalt élesztő (más néven seprő).
6) Ülepítés a seprő eltávolításásnak első lépése (más néven remuage (remuázs). Ezt úgy távolítja el a remueur (römüőr), hogy az üveget megdöntve állítja, majd 4 héten keresztül naponta negyedet fordít rajtuk. Így a mozgatás hatására az elhalt élesztő (seprő) a palack nyakába kerül.
7) Érlelés , ez évekig tart. Vintage pezsgők esetén akár 10 évig is.
8) Degorzsálás (elhalt élesztő eltávolítása). A palackok visszakerülnek az üzembe a feldolgozó sorra. A palackok nyakát lefagyasztják, majd az így keletkezett jégdugó a benne lévő halott élesztővel már könnyen eltávolítható. A jégdugóval távozó mennyiség pótlására a degorzsálással egy időben betöltésre kerül az ún. 9) Dozázs (likőr, bor és cukor egyvelege). Ezzel kialakul a végleges mennyiség és a kb 1,5 % -os alkoholtartalom.
10) Parafadugó - minden palackra parafadugó kerül, majd ráhelyezik a 11) fémkosarat
12) Átmozatás - a gép átmozgatja a palackoka, hogy adozázs átforogjon a palackban egyenletesen.
13) Fóliázás, címkézés

Íme 9 hely igazi pezsgőre, ami nem Champagne:
        Crémant (krémao) : Champagne-on kívüli Franciaország pezsgője
        Cava : Spanyolország
        Methodo Classico : Olaszroszág
        Sekt : Németország
        Cap Classique : Dél - Afrika
        Espumante : Portugália és Argentína
        Méthode Chamenoise : USA, Chile és Ausztrália
        English sparkling wines : Anglia
        Méthode Traditionelle : Magyarország

Prestige cuvée: a borászat pezsgőkínálatának legkomolyabb darabja Blanc de noir - fehérbor készítés kékszőlőből ( a lehető legkevesebb időt tölt a héjon a szőlő)

Blanc de blancs : csak chardonnay-ből készült fehér pezsgő

Rosé Champagne : pinot noir (vörösbort) öntenek a blendhez
       

 

 

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés