Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

A champagne-okat a francia Champagne régióban állítják elő, melynek központja Reims város.
1693-ban Dom Pérignon nevéhez fűződik az első habzó Champagne.

 Pezsgőkészítés folyamata:

1.Szüretelés Chardonnay, pinot noir (pino nóá) és pinot meunier (mönié) szőlőkből
2.Présesés és leszűrés, melyből szőlőlé lesz
3.Erjesztés A szőlő levét acél tartályokba teszik, élesztőgombát adnak hozzá, mely kb. 10 nap alatt a szőlő levében található cukrot alkohollá alakítja. Itt szén-dioxid keletkezik, amit a tartály tetején található szelepen kiengednek.

A Vintage pezsgők esetében tölgyfahordókba teszik a szőlő levét, majd szulfát korongot gyújtanak, belehelyezik a hordóba ezután dugóval lezárják. A hordó belsejében a láng elalszik, a füst végig terjed a hordó belsejében és elpusztítja a baktériumokat.

 4.Párosítás, avagy az alapborok házasítása: A pezsgőmesterek és borászok összepárosítják a különböző szőlőkből készült borokat.
5. Második erjesztés- ezt már palackban végezik.
Hozzáadják a tirázs likőrt (bor, cukor és válogatott élesztő egyvelege), ez beindítja a második erjedést a borban. Miközben az élesztő elfogyasztja a cukrot, gáz és szén-dioxid képződik, ezáltal megszületnek a buborékok és a champagne sajátos ízjegyei, aromái. - a palackban a nyomás így kb. 6 bar-ra emelkedik –
A második erjesztésnek van egy nem kívánt mellékterméke is, az elhalt élesztő (más néven seprő).
6.ülepítés a seprő eltávolításának az első lépése, más néven remuage (römuázs).
Ezt úgy távolítja el a remueur (romüőr), hogy az üveget megdöntve állítja, majd 4 héten keresztül 2 naponta egy negyedet fordít rajtuk. Ennek lényege, hogy a palack mozgatásának a hatására az elhalt élesztő (seprő) a palack nyakába kerüljön.
Ezután jön az 7.érlelés, mely éveken keresztül tart. Vintage pezsgők esetében ez akár 10 év is lehet.
8.Degorzsálás (elhalt élesztő eltávolítása)A palackok visszakerülnek az üzembe a feldolgozó sorra. A palackok nyakát lefagyasztják, majd az így keletkezett jégdugó a benne lévő halott élesztővel már könnyedén eltávolítható.A jégdugóval távozó folyadék mennyiség pótlására, illetve a pezsgő végleges karakterének a kialakítására, a degorzsálással egy időben betöltésre kerül géppel, az ún.
9.Dozázs, (mely likőr, bor és cukor egyvelege).  Ezzel kialakul a végleges mennyiség és a kb. 12,5 %fokos alkoholtartalom.
10.Parafadugó: minden palackot lezárnak parafadugóval,
majd ráhelyezik a 11.biztonsági fémkosarat.
12.átmozgatás: Ezután a gép átforgatja a palackokat, hogy a dozázs (cukor, likőr, bor egyveleg) átforogjon a palackban egyenletesen.
Utolsó lépésként jön az üvegre a 13. fóliázás és címkézés.

Ha a pezsgőkészítés receptjének három hozzávalójából kettőt – a borvidéket és az ott termő szőlőt – megváltoztatjuk, de a pezsgőkészítés menete megmarad, elképesztően izgalmas tételekbe ütközhetünk.

Íme 9 hely igazi pezsgőre, ami nem Champagne:
        Crémant (krémao): Champagne-on kívüli Franciaország pezsgője
        Cava: Spanyolország
        Methodo Classico: Olaszország
        Sekt: Németország
        Cap Classique: Dél-Afrika
        Espumante: Portugális és Argentína
        Méthode Champenoise: USA, Chile és Ausztrália
        English sparkling wines: Anglia
        Magyar méthode traditionelle pezsgők

Prestige cuvée: a borászat pezsgőkínálatának legkomolyabb darabja Blanc de noir: fehérbor készítés kékszőlőből (a lehető legkevesebb időt tölt a héjon a szőlő)

Blanc de blancs: csak chardonnay-ből készült a pezsgő
Rosé Champagne: pinot noir (vörösbort) öntenek a blendhez.