Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

A Champagne-okat a francia Champagne régióban állítják elő, melynek központja Reims városa.
1693-ban Dom Pérignon nevéhez fűződik az első habzó champagne.

A pezsgőkészítés folyamata:
1) Szüretelés : chardonnay, pinot noir (pino noá) és pinot meunier (mönié) szőlőkből
2) Préselés és leszűrés, melyből szőlőlé lesz
3) Erjesztés : a szőlő levét acél tartályokba teszik, álesztőgombát adnak hozzá, emi kb 10 nap alatt a szőlő levében található cukrot alkohollá alakítja. Itt szén-dioxid keletkezik, amit a tartály tetején lévő szelepeken kiengednek.

Vintage pezsgők esetén tölgyfahordókba teszik a szőlő levét, majd szulfát korongot gyújtanak, belehelyezik a hordóba ezután dugóval lezárják. A hordó belsejében a láng elalszik, a füst végig terjed a hordó belsejében és elpusztítja a baktériumokat.

4) Párosítás, avagy az alapborok házasítása : a pezsgőmesterek és borászok összepárosítják a különböző szőlőkből készült borokat.
5) Második erjesztés - ezt már palackban végzik. Hozzáadják a tirázs likőrt (bor, cukor és válogatott élesztő egyvelege) ez beindítja az erjedést a borban. Miközben az élesztő elfogyasztja a cukrot, gáz és szén-dioxid képződik, ezáltal megszületnek a buborékok és a champagne sajátos ízjegyei, aromái - a palackban a nyomás így kb 6 bar-ra emelkedik. Ennek a második erjesztésnek van egy nem kívánt mellékterméke is, az elhalt élesztő (más néven seprő).
6) Ülepítés a seprő eltávolításásnak első lépése (más néven remuage (remuázs). Ezt úgy távolítja el a remueur (römüőr), hogy az üveget megdöntve állítja, majd 4 héten keresztül naponta negyedet fordít rajtuk. Így a mozgatás hatására az elhalt élesztő (seprő) a palack nyakába kerül.
7) Érlelés , ez évekig tart. Vintage pezsgők esetén akár 10 évig is.
8) Degorzsálás (elhalt élesztő eltávolítása). A palackok visszakerülnek az üzembe a feldolgozó sorra. A palackok nyakát lefagyasztják, majd az így keletkezett jégdugó a benne lévő halott élesztővel már könnyen eltávolítható. A jégdugóval távozó mennyiség pótlására a degorzsálással egy időben betöltésre kerül az ún. 9) Dozázs (likőr, bor és cukor egyvelege). Ezzel kialakul a végleges mennyiség és a kb 1,5 % -os alkoholtartalom.
10) Parafadugó - minden palackra parafadugó kerül, majd ráhelyezik a 11) fémkosarat
12) Átmozatás - a gép átmozgatja a palackoka, hogy adozázs átforogjon a palackban egyenletesen.
13) Fóliázás, címkézés

Íme 9 hely igazi pezsgőre, ami nem Champagne:
        Crémant (krémao) : Champagne-on kívüli Franciaország pezsgője
        Cava : Spanyolország
        Methodo Classico : Olaszroszág
        Sekt : Németország
        Cap Classique : Dél - Afrika
        Espumante : Portugália és Argentína
        Méthode Chamenoise : USA, Chile és Ausztrália
        English sparkling wines : Anglia
        Méthode Traditionelle : Magyarország

Prestige cuvée: a borászat pezsgőkínálatának legkomolyabb darabja Blanc de noir - fehérbor készítés kékszőlőből ( a lehető legkevesebb időt tölt a héjon a szőlő)

Blanc de blancs : csak chardonnay-ből készült fehér pezsgő

Rosé Champagne : pinot noir (vörösbort) öntenek a blendhez