Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

Mi a biobor?
Szigorúan véve, a fogalom, hogy „biobor”, hivatalosan nem is létezik, annak ellenére, hogy a köztudatban ennyire elterjedt. A szakszerű definíció: „ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor”.

Vagyis a biobor olyan szőlőültetvényről származó gyümölcsből készült bor, amit természetes módszerekkel műveltek, előírt borászati technológia szerint készült, és tanúsítvánnyal látnak el (a tanúsítvány elengedhetetlen a forgalomba hozatalhoz a hazai és az export piacon is).

A biotermelés és biogazdálkodás tiltja a műtrágyák, növekedés szabályozók és génmanipulációval előállított szaporító anyagok bármilyen alkalmazását.
A trágyázást aláforgatásos módszerrel, szarvasmarhatrágyával és pillangós zöldtrágya segítségével művelik. A kártevők ellen természetes ragadozók, mint pl. rablóatkák megtelepítésével védekeznek. Az alapanyagának használt szőlőtőkét kizárólag természetes anyagokkal kezelik és csak olyan szereket használnak amik felületi hatást fejtenek ki.
Egy biogazdaságban csak a természetes anyagok: réz, kén, vízüveg, kőporok, növényi kivonatok és teák jöhetnek számításba.

Magyarország szőlőtermesztésének ökológiai adottságai kedvezőek a környezetkímélő és az ökológiai szőlőtermesztésre. A Kárpát-medence sajátos, védett klímája jobb feltételeket biztosít ehhez a technológiához Nyugat-Európa országainál.
Ezért meglepő, hogy biotermelésbe bevont területek nagysága Magyarországon a mezőgazdasági művelés alatt álló területek mindössze 1 %-a (!).

Két hivatalos hazai szervezet létezik, amely hjogosult a biotermékek ellenőrzésére;
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és Hungária Öko Garancia Kft. Külföndön a "bio" jelző helyett az alábbi kifejezéseket használják;
- Spanyolországban a "vino ecologico"
- Angliában és Amerikában az "organic wine"
- Franciaországban a "vin bioligiqe"
- Németországban a "ökowien"

 

forrás:https://www.boraszportal.hu/
forrás: http://vinopedia.hu/biobor