MASTER38 MASTER38 MASTER38 MASTER38 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 COCOL88 COCOL88 COCOL88 COCOL88 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 ZONA69 ZONA69 ZONA69 NOBAR69 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38
SLOT GACOR HARI INI SLOT GACOR HARI INI
BOSSWIN168 BOSSWIN168
BARON69
COCOL88
MAX69 MAX69 MAX69
COCOL88 BARON69 RONIN86

A grúz borok a világ legrégebbi borai. A hagyományos grúz „Qvevri” eljárás a történelmi bizonyítékok alapján legalább 5000 éves. Az ősi grúz borkészítési eljárás során a szőlő kipréselt levét méhviasszal lezárt agyagedényekben, grúzul “Qvevri”-kben a földbe ásták, ahol állandó, alacsony hőmérsékleten végbement az erjedés és az érlelés.
A grúz borok kvevriben történő készítését az UNESCO is elismerte, a módszer világörökségi védettségben áll.

 
A grúz borokról tudni kell, hogy a világon az ötödik legmagasabb átlagárral rendelkeznek, ugyanis meg kell fizetni a kézművességet, az ősi tudást, illetve a munkaigényes qvevri eljárást - legalábbis azon borok esetében, melyek a világpiacot is érdeklik.
A grúz borok legfőbb felvásárlói a japánok, olaszok és az amerikaiak. Ami a magyar piacot illeti, a grúz borok még igazi kuriózumnak számítanak, a „különlegességek” között keresendő.

 

Gaszronómia és bor-ételpárosítás

Ha "európai" fogásokban gondolkodunk, akkor a hosszan érlelt grúz borok - legyenek akár vörösök, akár narancsborok - jól működhetnek vadhússal, gesztenyés pulykával, sült kacsacombbal, érlelt sajtokkal.
A narancsborokat használhatjuk ott is, ahol száraz szamorodnihoz nyúlnánk, például tartalmas erőleves mellé. Általános fogódzó lehet, ha a száraz verziókat úgy párosítjuk, ahogyan a kékfrankosnál tennénk (pl. sertéshúshoz). A maradékcukros verziókat pedig mélyízű vadakhoz, erősen fűszerezett sülthöz (bárányhoz) vagy desszerthez.
Édességek mellé is választhatunk grúz bort, hiszen elég széles a félédes és édes kínálat, de figyeljünk arra, hogy minél édesebb a desszertünk, annál biztosabb savgerinccel bíró tételt válasszunk mellé.