Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

MASTER38 MASTER38 MASTER38 MASTER38 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 COCOL88 COCOL88 COCOL88 COCOL88 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86

A borkóstolás élménye

Bevezető
Ahhoz, hogy valóban megértsd és értékelni tudd a borban lévő komplexitást, hogy felismerd az ízeket és azok jelentését szükséges elsajátítani a bor kóstolásának alapjait. Aki megtanulja a technikát, annak a borkóstolás élménnyé fog válni. Élmény mely a testet, lelket és a gondolatokat egyaránt felüdíti.

1.lépés   Vizuális vizsgálat (látás)
- tisztasága: tartalmaz-e a folyadék lebegő vagy leülepedett idegen anyagot / tiszta /zavaros
- színintenzitás: a bor háromféle értéket – halvány, közepes vagy mély intenzitást – vehet fel.
           fehérborok esetén  - zöldes citrom, citrom, arany, szalmasárga és borostyán
           rozéborok esetén    - rózsaszín, lazac és hagymahéj
           vörösborok esetén  - bíbor, rubin és gránát

- van-e a bornak koronája (ebből következtethetünk arra, hogy milyen a beltartalma). Ezt úgy érdemes megvizsgálni, hogy megforgatjuk a folyadékot a pohárban és megfigyeljük, hogy az üveg falára feltapadó folyadék templomablakokhoz hasonló sávokba rendeződve folyik-e le. Amennyiben igen, úgy megállapíthatjuk, hogy várhatóan egy testes, tartalmas borról van szó.

2.lépés   Szaglás
Az orrunk képes a leggyorsabban továbbítani az agynak a kívülről érkező ingereket, így viszont hamar elfárad. Borkóstolás során ezért fontos, hogy ügyeljünk a szaglástechnikánkra. Érdemes határozott, rövid szippantásokat végeznünk.
A bor illata kapcsán 3 dolog kerül előtérbe:
                - tisztasága (mely lehet tiszta vagy hibás)
                - az intenzitása (visszafogott, közepes vagy kifejezett)
                - és az érettsége (fiatal, fejlődő, érett).

3.lépés   Ízlelés
Minden ember egyedi mennyiségű ízlelőbimbóval rendelkezik, ettől függően pedig különbözőképp érzékeljük és értékeljük az ízeket. Épp ezért fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten fogyasszuk a bort.
Alapszabály, hogy az első korttyal kiöblítjük a szánkat, és csak a másodikat elemezzünk
Ízleléskor megállapítható:
              - a bor cukortartalma (lehet száraz, félszáraz, félédes vagy édes)
              - a bor savassága (alacsony, közepes, magas)
              - alkoholtartalma (alacsony, közepes, magas)
              - testessége (könnyű, közepes, telt)
              - végül a lecsengésre (rövid, közepes, hosszú). Ekkor ismerjük meg igazán az adott tétel aromaszerkezetét.

*vörösbor esetén érdemes megvizsgálni a bor tannintartalmát is (alacsony, közepes vagy magas). A tannin egy markáns polifenol vegyület, amely elsősorban a szőlőhéjból és magból kerül a borba. Ízérzetre összehúzza a szájat, gyakran kelt fanyar érzetet az ízlelés során.

Forrás: siposborhaz.hu és borindex.hu