A frissesség és tenger sója a pohárban, ez az Albariño
Augusztus 1-jén a borvilág egy különleges szőlőfajtát ünnepel: az Albariñót, Galícia hűvös, párás partvidékének büszkeségét. Ez a fehérbor egyszerre tükrözi a régió természeti adottságait és borászati hagyományait – ásványos, citrusos, élénk és sós. Nem véletlen, hogy sokan csak úgy emlegetik: a tenger íze a pohárban.
Az Albariño bora halvány, zöldes reflexű, illatában fehér virágok, citrusfélék és barack keverednek. Kortyban magas savtartalom, frissesség és az a jellegzetes óceáni sósság teszi egyedivé, ami miatt ideális választás tenger gyümölcseihez, friss sajtokhoz vagy akár keleti ízekhez. Egyes borok akár 10-15 évig is érlelhetők, amikor megjelennek a mézes, diós és petrolos jegyek.
Az Albariño eredete több legenda övezi: hozták a francia szerzetesek? Vagy őshonos galíciai kincs? A római kori leletek bizonyítják, hogy már több mint 2000 éve itt terem. A Rías Baixas 1988-as DO státusza pedig világra szóló népszerűséget adott a bornak.
Bár hazája Spanyolország és Portugália, az Albariño mára nemzetközi karriert futott be: Kaliforniában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Angliában is egyre népszerűbb. Ez a bor tökéletes választás tengeri herkentyűk mellé, de friss sajtokhoz vagy akár ázsiai fogásokhoz is.
És hogy mitől ennyire különleges ez a bor? Íme…
9+1 érdekesség az Albariñóról, amit talán még nem tudtál
1. Kicsi, de karakteres
Az Albariño apró bogyói vastag héjjal rendelkeznek – ez nemcsak védi őket a párás atlanti éghajlattól, de sűrűbb, aromásabb bort is ad, enyhe kesernyés (citrushéjas, mandulás) lecsengéssel.
2. A szőlő, ami a fejünk fölött nő
A Rías Baixas borvidéken a tőkéket pergolás művelésre nevelik, gyakran fejmagasság fölé. Ez biztosítja a szellőzést és csökkenti a rothadás veszélyét – nem mellesleg látványos is.
3. A szél íze a pohárban
A „mar de fondo”, az Atlanti-óceán felől érkező sós szél nemcsak a szőlőt hűsíti és szárítja, hanem egyedi, sós-ásványos karaktert is kölcsönöz a bornak.
4. Ősi galíciai fajta
Sokan hitték, hogy francia szerzetesek hozták Cluny-ból, de a legújabb kutatások szerint az Albariño őshonos Galíciában, már a rómaiak is termesztették.
5. Hosszú életű bor
Bár frissességéről híres, a komolyabb Albariñók akár 10–15 évig is érlelhetők. Idővel mézes, diós, petrolos aromákat fejlesztenek – akárcsak egy prémium rizling.
6. 300 éves tőkék? Igen!
A legidősebb ismert Albariño-tőkék állítólag akár 300 évesek is lehetnek – ezek természetesen már ritkaságnak számítanak, de mutatják a fajta történelmi jelentőségét.
7. Nem rejtőzködik a címkén
Míg sok spanyol bor csak eredetmegjelöléssel szerepel a palackon, az Albariño gyakran név szerint szerepel, ami kivételes a spanyol borászatban.
8. Nem csak Spanyolországban
Albariño (vagy Alvarinho) nemzetközi karriert is befutott: Portugáliában, az USA-ban (Napa, Oregon, Washington), sőt Uruguayban is kiváló tételeket készítenek belőle.
9. Kis bogyó, nagy kihívás
A szőlő vastag héja és sok magja miatt nehéz vele dolgozni – de épp ez adja egyedi, feszes szerkezetét, friss savai pedig a hosszabb érlelést is lehetővé teszik.
+1. Saját napja és fesztiválja van 🎉✨
Az International Albariño Day-t augusztus 1-jén ünneplik, a híres Fiesta del Albariño zárónapján. A fesztivált Cambados városában rendezik meg minden évben, már 1953 óta – borral, zenével, galíciai ételekkel és óriási hangulattal.
Ha mindez felkeltette az érdeklődésed az Albariño iránt, szívből ajánljuk kóstolásra a Bodega Garzón Reserva Albariño 2023 tételt, amelyet a honlapunkon megtalálnak. Ez a bor tökéletes példája annak, milyen izgalmas és sokszínű tud lenni ez a fajta – biztosak vagyunk benne, hogy el fog varázsolni. 🍋✨