Consorzio Manduria: Primitivo di Manduria Elegia 2020 (0,75 L)

13.500 Ft

A helyi bor konzorcium Produttori di Manduria nevű borászata nagy szövetkezet de a legkiválóbb területekről szüretel ill. vásárol fel szőlőt a régióban. Boraik főleg a régó tradicionális fajtáját a Primitivot és ezen keresztül és a borvidék szépségét igyekeznek bemutatni.

Az Elegia a Produttori di Manduria csúcs Primitivo vörösbora. 35-50 éves úgynevezett "alberello" művelésű öreg tőkékről szüretelt szőlőkből készül. Ezek gyakorlatilag bakművelésű bokorszerű szőlők. Gyümölcsbomba illat erdei szederrel, aszalt szilvával, málnalekvárral és áfonyával, a háttérben finom vaníliás, szegfűszeges és keleti fűszeres szivardobozos illatokkal. Mély, fűszeres és túlérett gyümölcsös ízvilág, de a határozott savaknak köszönhetően elegáns és hosszú lecsengést szép integrált tanninokkal. 12 hónapos francia barrique hordós érleléssel és az összetéveszthetetlen vállas "Primitivo" palackban kerül forgalomba.

Mindent hoz amiért a nagy "súlyos" Primitivókat szeretik a fogyasztók.

Wine Spectator 90 pts

Gilbert & Galliard 90 pt

Falstaff 90 punkte

Wine Enthusiast 90 pts

 

Hogy miért olyan nagyszerű a primitivo, mint fajta?

Ime 9 érv:

  1. A primitivo Olaszország Puglia borvidékének (leg)jellemzőbb fajtája. Ez a régió a "csizma sarkánál" fekszik, a szőlőtermesztéshez ideális a klíma, amely a kevés csapadékban és a sok felhőtlen, derült napban nyilvánul meg. Az előbbi tényező jelentőségét az adja, hogy a sok eső kedvező körülményeket biztosít több gomba terjedéséhez, amelyek a szőlőt megtámadó betegségek kialakulásához vezethetnek. Itt kb fele annyi kemikáliát használnak fel a növényvédelemhez, mint Európa más tájain.
  2. A nap beesési szögének is köszönhető, hogy a szőlő már augusztus végén eléri a kívánt fenolos érettséget és a polifenolok maximális koncentrációját; mindezek azért fontosak, mert ezek építik fel a minőségi bor esetében lényeges struktúrát, és ezek felelősek a mély színvilágért.
  3. Kiemelt szerepe van a tenger közelségének is. Egyes szőlők néhány száz méterre fekszenek a vízparttól, így közvetlenül profitálnak a tenger felől érkező szellők hatásából, amelyek kedvezően befolyásolják a borok aromatikáját.
  4. Pugliában óriási változások zajlottak le az utóbbi húsz évben. A múltban alacsony volt azon pincészetek száma, akik saját, palackozott boraikkal jelentek meg a piacon, a mennyiség szempontjából viszont jelentősek voltak azok a vállalkozások, amelyek lédig bort értékesítettek, főként észak-olaszországi központú borászatok részére, az ottani borok beltartalmi értékeinek emelése céljából (!). Szerencsére az utóbbi években folyamatosan emelkedik azon pincészetek száma, amelyek modern technológiai eszköztárral bírnak, a pugliai borokat pedig helyben, palackozott formában értékesítik.
  5. A primitivo egy korai érésű szőlőfajta, már augusztus végére elérheti a kellő fokú érettséget, ezen tulajdonságának köszönheti nevét is.
  6. A fajta esetében komoly kérdést jelent a pontos szüreti időzítés, mert a bogyókra az egyenetlen érés a jellemző. Ha a legtöbb bogyó megért, jellemzően akad még néhány zöld is köztük.
  7. A primitivónak van egy különleges adottsága: mikorra beérik, töppedni kezdenek a bogyók, és ez a folyamat a beltartalom koncentrálódásához vezet, főként a polifenolok és a cukor esetében.
  8. Utóbbi egyben komoly kihívások elé állítja a borászokat, ugyanis az alapanyag magas cukortartalma és az ebből az erjedést követően létrejövő jelentős alkohol erősen gátolja az élesztők életfolyamatait és nehézségekbe ütközik, hogy végigvigyék a erjedést. E probléma megoldása érdekében lezajlott egy példaértékű kutatás, amelynek célja egy, a primitivo igényeihez illő élesztőtörzs megtalálása volt. Sikerrel jártak, így az új törzs segítségével ma már képesek akár 18%-os alkohol mellett is szárazra erjeszteni a bort.
  9. A primitivo egyesek szerint megegyezik, mások szerint közeli a rokonságban áll az Egyesült Államok egyik jellemző fajtájával, a zinfandellel, ugyanakkor egy ősi horvát fajtától eredeztetik, mely a crljenak kaštelanski nevű szőlőfajta...

50 éves tőkékről, 13 hónapos kishordós érleléssel és az összetéveszthetetlen "Primitivo" palackban!


  • Kategória:Vörös
  • Cikkszám:BK CON005
  • Jelleg: száraz
  • Származási ország: Olaszország
  • Évjárat: 2020
  • Pincészet: Consorzio
  • Kiszerelés: 0,75 L
  • Alkoholtartalom: 15%
  • Márka: Consorzio

  Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett

  Elakadtál a rendelésben?
Keresd ügyfélszolgálatunkat:

Rendelés: +36 70 676 0988,
rendeles@borvilag.hu

Viszonteladás és egyéb:
+36 70 779 4628,
ugyfelszolgalatborvilag.hu

  Fizess gyorsan és biztonságosan a Barion rendszerén keresztül!

Barion fizetés

Hasonló termékeink

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés