Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

Louis Max: Mercurey 1er cru Les Vasées 2015 (0,75 L)

16.200 Ft

A Louis Max házat 1859-ben alapította a grúz bevándorló, Evgueni Louis Max (felvett családnév). Akkoriban még egyszerűbben mehettek a dolgok, mivel rögtön sikerült telket vásárolnia Burgundia központja, Nuits-Saint-George főutcáján, melyre impozáns, ám a régióban egyedinek számító, leginkább a mi vidéki nemesi kúriáinkra hajazó, kétszíntes villát, valamint a feldolgozót és a tárolóteret húzta fel. Ezek az épületek ma is állnak és a birtok központját biztosítják. Remek és ma is helytálló modellje szerint elsősorban néhány, de nagyon jónevű terület megszerzésére fókuszált, a pincészet alapborait helyi termelők szőlőiből készítette, melyekre szigorú, minőséget garantáló beszállítói szerződéseket kötött. Mai szemmel is zseniális meglátásai pontosan így működnek napjainkban is: a komolyabb, nagyobb nevű és a pincészet stílusát meghatározó dűlők és területek saját tulajdonban vannak, míg az alap fehérekhez és vörösökhöz vásárolt szőlőt dolgoznak fel, a dél-francia területekkel együtt összesen mintegy 230 hektárról. A jelenlegi fogyasztói igények szerint folyamatosan állnak át organikus (bio) termesztésre, mindegyik boruk vagy az átállás időszakában van, vagy már bio megjelöléssel kerülhet forgalomba. Dícséretes, hogy a biodiverzitás megőrzése, a környezetvédelem, illetve a tiszta borok készítése számukra az egyik legfontosabb feldatok közé tartozik.

A pincészet sorsát a 2001-es esztendő alapvetően meghatározta, ekkor Monsieur Louis Max leszármazottai úgy döntöttek, hogy eladják a családi örökséget, így a komplett csomagot egy Burgundiáért a végletekig rajongó, szerb származású üzletember, Stanko Subotic vásárolta meg. Az ő regnálása alatt a pincészet borstílusa megfiatalodott, populárisabb habitusra hangolták a tételeket, illetve megújultak a címkék és a pincészet arculata is, szakítva a Burgundiára oly jellemző kissé idejétmúlt és a nemzetközi porondon némileg érthetetlen tradíciókkal.

Mercurey alapjában véve a legjobbnak tartott terület Cote Chalonnaise-ben, különösen igaz ez persze, ha egy premier cru-ről van szó. Természetesen 100% Pinot Noir-ból készült kézi szürettel és fürtválogatással. Az erjesztés acéltartájban történt, a pincészet saját élesztőjével, majd az érlelés a tradícionális burgundi "piece"-ben, azaz a 228 literes tölgyfahordőban, melynek 30% új hordó volt. Pinot-hoz képest sötét szín, illatban elsődleges gyümölcsaromák a dominánsak, piros ribizlivel, cseresznyével, meggyel. Kisvártatva a hordó jegyei is jelentkeznek némi vaníliával, cserzett bőrrel. Ízben remek sav-tannin arány, közepes intenzitás és közepes test és persze egy premier cru-höz méltón: egyensúly jellemzi. 15C fokon fogyasszuk, 5-7 éves potenciállal bír.


  • Kategória:Biobor
  • Cikkszám:BK LM004
  • Kiszerelés: 0,75 L
  • Alkoholtartalom: n.a%
  • Márka: Louis Max

Hasonló termékeink