Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

MASTER38 MASTER38 MASTER38 MASTER38 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 COCOL88 COCOL88 COCOL88 COCOL88 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 ZONA69 ZONA69 ZONA69 NOBAR69 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38
SLOT GACOR HARI INI SLOT GACOR HARI INI
BOSSWIN168 BOSSWIN168
BARON69
COCOL88
MAX69 MAX69 MAX69
COCOL88 BARON69 RONIN86

Történet
A városi legenda szerint, a sabrage (pezsgőspalack szablyával történő felbontása) egyenesen Bonaparte Napoleon francia császártól származik.
Egyszer állítólag Napoleon a lován ülve előhúzott egy üveg pezsgőt és a kardját, majd katonához méltó suhintással lecsapta az üveg tetejét.
(maga a szó is a kard/ szablya szóból ered).

A sabrage titka
Minden pezsgősüveget két félből "forrasztanak" össze, és az üvegben 5-6 bar nyomás van (ez egy kamion abroncsában található nyomással egyezik meg).
A sabrage során vibrációt hozunk létre az üveg leggyengébb pontjában, vagyis ott, ahol a 2 összeilleszett rész varrata találkozik a palack felső peremén.

 

A sabrage-t mindenképpen tradicionális, palackban érlelt pezsgővel csináljuk, mert abban van akkora nyomás amitől biztosan lerepül a palack nyakának a teteje, a dugóval együtt. A másik fontos dolog, hogy a művelet előtt lehetőleg jéghidegre hűtsük a pezsgőt.


Sabrage lépések

1) Tegyük fejjel lefele fordítva a pezsgőt jéggel teli pezsgős vödörbe kb 10 percre
2) Sabrage előtt távolítsuk el a fóliát és a drótkosarat a palackról (lehet úgy is, hogy a kosarat a perem felett visszahelyezzük, hogy biztosan ne löveljen ki a dugó előtt)
3) Keressük meg és fordítsuk magunk felé az üveg varratát, ami az üvegen függőlegesen fut végig
4) Bal hüvelykujjunkat helyezzük egy ponton a palack aljára. Gyengébbik kezünkkel tartsuk a palackot 45 fokos szögben, hogy minél kevesebb pezsgő folyjon el
5) A kést a tompa végével helyezzük a palackra (ne az élével), ezután helyezzük a varratra a kést kis szögben (vagyis a penge majdnem feküldön rá az üvegre) és kicsit nyomjuk is rá. A penge nyélhez közeli végével dolgozzunk
6) Húzzuk végig lentről az üveg nyaka felé egy határozott, lendületes, folyamatos mozdulattal a pengét.
7) A mozdulat érje el az üveg száját, azt a pontot, ahol a nyak kezd kiszélesedni

 

 

Kiegészítő információ

A sikeres sabrage után a pezsgő iható, ugyanis az üveg nem szilánkosan, hanem mindig kagylósan törik.

Érdemes első körbne kísérletezni egy olcsóbb pezsgővel, nem azonnal egy drága Champagne palackkal.

Sabrage-ra fel!

*forrás: winelovers.hu,  boraszportal.hu