Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

A grúz borok a világ legrégebbi borai. A hagyományos grúz „Qvevri” eljárás a történelmi bizonyítékok alapján legalább 5000 éves. Az ősi grúz borkészítési eljárás során a szőlő kipréselt levét méhviasszal lezárt agyagedényekben, grúzul “Qvevri”-kben a földbe ásták, ahol állandó, alacsony hőmérsékleten végbement az erjedés és az érlelés.
A grúz borok kvevriben történő készítését az UNESCO is elismerte, a módszer világörökségi védettségben áll.

 
A grúz borokról tudni kell, hogy a világon az ötödik legmagasabb átlagárral rendelkeznek, ugyanis meg kell fizetni a kézművességet, az ősi tudást, illetve a munkaigényes qvevri eljárást - legalábbis azon borok esetében, melyek a világpiacot is érdeklik.
A grúz borok legfőbb felvásárlói a japánok, olaszok és az amerikaiak. Ami a magyar piacot illeti, a grúz borok még igazi kuriózumnak számítanak, a „különlegességek” között keresendő.

 

Gaszronómia és bor-ételpárosítás

Ha "európai" fogásokban gondolkodunk, akkor a hosszan érlelt grúz borok - legyenek akár vörösök, akár narancsborok - jól működhetnek vadhússal, gesztenyés pulykával, sült kacsacombbal, érlelt sajtokkal.
A narancsborokat használhatjuk ott is, ahol száraz szamorodnihoz nyúlnánk, például tartalmas erőleves mellé. Általános fogódzó lehet, ha a száraz verziókat úgy párosítjuk, ahogyan a kékfrankosnál tennénk (pl. sertéshúshoz). A maradékcukros verziókat pedig mélyízű vadakhoz, erősen fűszerezett sülthöz (bárányhoz) vagy desszerthez.
Édességek mellé is választhatunk grúz bort, hiszen elég széles a félédes és édes kínálat, de figyeljünk arra, hogy minél édesebb a desszertünk, annál biztosabb savgerinccel bíró tételt válasszunk mellé.

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés