A legtöbb ember fejében még a mai napig összemosódik a két kifejezés: a champagne, illetve a pezsgő. A champagne és a pezsgő a köznyelvben sokszor egymás szinonimájaként szerepel, pedig valójában csak azokat a pezsgőket illeti meg a champagne elnevezés melyek Franciaország Champagne régiójából származnak. Ezek az italok csakis pinot noir, pinot meunier vagy chardonnay fajtából készülhetnek, tisztán (blanc de noirs vagy blanc de blanc), vagy keverve.
A champagne egy speciális eljárással, a méthode champenoise-zal készül.

 

 Az első champagne-t Dom Pierre Pérignon (bencés szerzetes) készítette Champagne-ban. A parafadugó használatával kezdődött, amivel az új, még ki nem erjedt borokat zárta le, minek köszönhetően az erjedéskor keletkező szén-dioxid benne maradt a borban, ezért pezsgő, azaz champagne lett belőle. Nagyban gyártani is Franciaországban kezdték, majd szép lassan terjedt el Európában.

 

Hazánkban a Franciaországból hazatérő Törley József honosította meg a technológiát, mikor is Budafokon champagne eljárást alkalmazva elkezdett pezsgőt gyártani. A pezsgőgyártásra legalkalmasabb borok könnyűek, alacsony savtartalommal rendelkezők, és fajtajelleg mentesek.

Vagyis csak azokat a pezsgőket nevezhetjük champagne-nak, amely Champagne-ban készült. Ennyire egyszerű!

 

*forrás: magyarkonyhaonline.hu és foodyny.hu

In case of purchase over 25.000 Ft delivery is free in Hungary (delivery to abroad depend on address)
In case of purchase over 25.000 Ft delivery is free in Hungary (delivery to abroad depend on address)
Fast and precise delivery with GLS
Fast and precise delivery with GLS
Convenient and secure payment
Convenient and secure payment