Manapság már egyre közkedveltebb a borfogyasztók körében, de még sokan félreértelmezik, vagy nem is tudják igazából, mit is takar a jégbor.

A jégbor a csemegeborok egy fajtája.
Készítésének titka, hogy meg kell várni, hogy hőmérséklet tartósan -7 °C alá essen. (jellemzően december-január hónapokban).
Éjszaka, illetve kora hajnalban kell szüretelni a túlérett, zselé állagú, teljesen megfagyott szőlőt. Fontos, hogy nem fürtönként, hanem szemenként szüretelik, hogy a szemek ne sérüljenek. Szüretelés után ezt azonnal lepréselik, mielőtt felengedne.
A szőlőbogyóban csak a benne lévő víz fagy meg, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem, így a préseléskor kinyert bor nagyon magas cukortartalmú és savtartalmú lesz.
Így a belőle készült ital közel azonos alkoholtartalom mellett más boroknál sokkal édesebb lesz. 

 

A leghíresebb jégborokat Németországban és Ausztriában készítik.

A világ legnagyobb jégbortermelője azonban Kanada, ahol a kiszámítható fagyos időjárás sokkal biztonságosabb termelési körülményeket tesz lehetővé.

Hazánkban is készítenek jégborokat, azonban ennek száma elenyésző a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt.

 

A legelterjedtebb jégborfajták:

  • Rajnai rizling
  • Muskotály
  • Fűszeres Tarmini
  • Pinot Noir
  • Cabernet
In case of purchase over 25.000 Ft delivery is free in Hungary (delivery to abroad depend on address)
In case of purchase over 25.000 Ft delivery is free in Hungary (delivery to abroad depend on address)
Fast and precise delivery with GLS
Fast and precise delivery with GLS
Convenient and secure payment
Convenient and secure payment