Története
A városi legenda szerint a sabrage egyenesen Bonaparte Napoleon francia császártól származik. Egyszer állítólag Napoleon a lován ülve előhúzott egy üveg pezsgőt és a kardját, majd katonához méltó gyakorlott suhintással lecsapta az üveg tetejét.
(Maga a szó is a kard, szablya szóból ered.)
A sabrage titka
Minden pezsgősüveget két félből „forrasztanak” össze, és az üvegben 5-6 bar nyomás van.
(ez egy kamion gumiabroncsában található nyomással egyezik meg).
A sabrage során vibrációt hozunk létre az üveg leggyengébb pontján, vagyis ott, ahol a két összeillesztett rész varrata találkozik a palack felső peremén.
A sabrage-t mindenképpen tradicionális, palackban érlelt pezsgővel csináljuk, mert abban van akkora nyomás, amitől biztosan lerepül a palack nyakának teteje, a dugóval együtt.
A másik fontos dolog, hogy a művelet előtt lehetőleg jéghidegre hűtsük a pezsgőt
Sabrage lépések
Ø Tegyük fejjel lefele fordítva a pezsgőt jéggel teli pezsgős vödörbe kb 10 percre
Ø Sabrage előtt távolítsuk el a fóliát és a drótkosarat a palackról (lehet úgy is, hogy a kosarat a perem felett visszahelyezzük, hogy biztosan ne löveljen ki a dugó a bontás előtt)
Ø Keressük meg és fordítsuk magunk felé az üveg varratát, ami az üvegen függőlegesen fut végig
Ø Bal hüvelykujjunkat helyezzük egy ponton a palack aljára. Gyengébbik kezünkkel tartsuk a palackot 45 fokos szögben, hogy minél kevesebb pezsgő folyjon el.
Ø A kést ne az élével, hanem a tompa végéve helyezzük a palackra, ezután helyezzük a varratra a kést kis szögben (tehát a penge majdnem feküdjön rá az üvegre) és kicsit nyomjuk is rá. Ne a hegyével, hanem a penge nyélhez közeli, vastagabb végével dolgozzunk
Ø Húzzuk végig lentről az üveg nyaka felé egy határozott, lendületes, folyamatos mozdulattal a pengét
Ø A mozdulat érje el az üveg száját, azt a pontot, ahol a nyak elkezd kiszélesedni
Kiegészítő információ:
A sikeres sabrage után a pezsgő iható, ugyanis az üveg nem szilánkosan, hanem mindig kagylósan törik. Érdemes első körben kísérletezni egy olcsóbb pezsgővel, nem azonnal egy drága Champagne palackkal.
Sabrage-ra fel!