Borvilág webáruház webáruház

Ön elmúlt már 18 éves?

A borok érkezzenek akár külföldről, akár vidéki pincészetből, nagyobb utat tesznek meg. Online rendelések során pedig nagyon aktuális a kérdés: kell e pihentetni szállítás után? A hiedelem úgy tartja, hogy egy-egy bort szállítás után érdemes nyugalomba helyezni legalább egy napig.

Valóban szükség van erre?

A válasz: igen. Hosszabb utat megtett boroknál – közúti vagy légiszállítás esetén – érdemes minimum egy napig fektetve tárolni a palackokat. Ilyenkor sajnos elkerülhetetlen a palackok rázkódása, ezáltal az italban lévő savak, tanninok és alkohol felkavarodnak, ezáltal élvezhetetlenné válik az ízélmény. Kiváltképpen igaz ez a feszes szerkezetű borokra, vagy azokra melyekben némi üledék is kivált.
Üledék észlelése esetén a legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha felkavarjuk a bort. Ha nem tudunk várni a pihentetéssel mindenképp dekantáljuk italunkat!

Mi a helyzet a webes rendeléssel?

A rövidebb utat megtett italok esetében, legyen az akár bolti vásárlás vagy webshopos rendelés, eltekinthetünk az egy napos „szabálytól”. Hiszen mi értelme lenne a palacknak, ha nem vihetnénk magunkkal sehová?! Fontos azonban megjegyezni itt is, hogy a tartalmasabb borokkal érdemes várni! A nagyobb problémát a hőingadozás okozhatja. Gondoljunk csak a bevásárlás után az autóban felejtett üvegre. Az extrém meleg hatására a túlmelegedett palack a dugót kinyomhatja és nem csak a kárpiton hagyott folt fog minket emlékeztetni a történtekre.
Mivel a boltokban a tárolási hőmérséklet nem fogyasztási hőmérséklet, így a hőingadozás (hirtelen lehűtés) tönkre teheti borunkat. Ajánlott lassan fokozatosan hűteni, majd a fogyasztási hőmérséklet elérése után annak megőrzésének érdekében asztali borhűtőben tartani a palackot.   

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés